Staropolski żurek na zakwasie

Żurek na zakwasie to najbardziej tradycyjna zupa wielkanocna. Dlatego nie może jej zabraknąć na świątecznym stole. W zależności od regionu i tradycji domowych może być przygotowany na bazie bulionu warzywnego lub mięsnego. U mnie konieczny jest dodatek wędzonych żeberek, które nadają zupie pysznego aromatu. Spróbujcie!

Żurek na zakwasie żytnim

składniki:

  • 2 szklanki zakwasu żytniego
  • 2 l. wody
  • włoszczyzna
  • 2 liście laurowe
  • 4-5 ziaren ziela angielskiego
  • 300-400g wędzonych żeberek
  • 0,5 kg białej kiełbasy
  • 2 łyżki majeranku
  • 200 ml śmietany kremówki
  • sól, pieprz

dodatkowo:

  • jajka ugotowane na twardo

przygotowanie:

Na początek wstawiam bulion warzywny. Obraną włoszczyznę zalewam wodą, dodaję przyprawy i gotuję na małym ogniu przez 2 godziny. Dodaję wędzone żeberka. Gotuję ok 30 minut. Na koniec dodaję surową białą kiełbasę. Zagotowuję i wyłączam kuchenkę. Białą kiełbasę należy parzyć przez 30 minut (a nie gotować).

Po tym czasie wyjmuję wszystkie warzywa i mięso z bulionu. Dodaję zakwas i gotuję przez ok 10 minut.

Garnek zdejmuję z gazu, wciskam czosnek, dodaję majeranek. W osobnym naczyniu wlewam kilka łyżek żurku do śmietany. Tak zahartowaną śmietanę dodaję do zupy. Doprawiam wg uznania.

Podaję z pokrojoną w plasterki kiełbasą i gotowanym jajkiem.

 

Share this...
Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on Twitter

No Comments

Leave a Comment