Staropolski zakwas na żurek wielkanocny

Tradycyjna staropolska zupa wielkanocna czyli żurek. Jak sprawić by był doskonały? Przygotuj własny zakwas na żurek, to podstawa. Należy to zrobić dziś, najpóźniej jutro. To zupełnie proste. Kilka prostych składników i kilka minut pracy gwarantuje doskonały efekt. Proces fermentacji  nie potrzebuje przypraw, ale dodajcie je koniecznie, aby zakwas przeszedł ich aromatem. A czym się różni żur o białego barszczu? Żurek robi się na zakwasie z mąki żytniej, a barszcz biały na kiszonej mące pszennej. Żur jest zdecydowanie bardziej ostry, kwaśny i wyraźny w smaku.

Staropolski zakwas na żurek wielkanocny

składniki:

  • szklanka mąki żytniej (typu 2000, 1850 lub 720)
  • 2 szklanki ciepłej przegotowanej wody
  • 3 pokrojone ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 4-5 ziaren ziela angielskiego

przygotowanie:

Mąkę (ja użyłam typu 720) zalewamy ciepłą wodą, dokładnie mieszamy, aby nie powstały „kluski”. Dodajemy przyprawy. Naczynie przykrywam gazą i odstawiam na 4-5 dni.
Proces kiszenia należy podglądać, czy aby nie pojawia się pleśń. Gotowy zakwas wstawiam do lodówki. Może tam czekać ok 2 tygodni.

UWAGA:  Naczynie szklane lub gliniane musi być dokładnie wyparzone.

 

Share this...
Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on Twitter

2 komentarze

  • MiZu 28 marca 2018 at 15:43

    Dzięki za przypomnienie 🙂
    Zakwas nastawiony

    Reply

Leave a Comment