Śródziemnomorska zupa rybna

Jedziemy nad Morze Śródziemne, co Wy na to? Może do Grecji? Może do Hiszpanii? Zapraszam na wycieczkę, a w planie pyszna zupa rybna z owocami morza.

śródziemnomorska zupa rybna

Zupa rybna

składniki:

  • 800ml bulionu warzywnego (lub rybnego)
  • 500g mieszanki owoców morza
  • 500g filetów rybnych bez skóry
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 por
  • 50ml białego wytrawnego wina
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
  • oliwa + 1 łyżka masła
  • 1/2 łyżeczki chili
  • sól, pieprz

przygotowanie:

Przygotowuję bulion.

Cebulę kroję w kostkę, pora (białą część) w plasterki, czosnek wyciskam.

Na oliwie z masłem podsmażam cebulę (aby była szklista), potem dodaję pora i wyciśnięty czosnek. Chwilę duszę, zalewam winem i mieszam aż alkohol wyparuje. Wrzucam wszystko z patelni do gorącego bulionu. Do zupy dodaję pomidory i koncentrat. Gotuję 10 minut.

Przyprawiam solą, pieprzem, chili i skórką z cytryny.

Na koniec dodaję (rozmrożone) owoce morza i rybę pokrojoną w dowolnej wielkości kęsy. Gotuję na średnim ogniu 8 minut.

Zupę podaję ze świeżą natką pietruszki.

śródziemnomorska zupa rybna2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *