Śródziemnomorska zupa rybna

Jedziemy nad Morze Śródziemne, co Wy na to? Może do Grecji? Może do Hiszpanii? Zapraszam na wycieczkę, a w planie pyszna zupa rybna z owocami morza.

śródziemnomorska zupa rybna

Zupa rybna

składniki:

  • 800ml bulionu warzywnego (lub rybnego)
  • 500g mieszanki owoców morza
  • 500g filetów rybnych bez skóry
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 por
  • 50ml białego wytrawnego wina
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
  • oliwa + 1 łyżka masła
  • 1/2 łyżeczki chili
  • sól, pieprz

przygotowanie:

Przygotowuję bulion.

Cebulę kroję w kostkę, pora (białą część) w plasterki, czosnek wyciskam.

Na oliwie z masłem podsmażam cebulę (aby była szklista), potem dodaję pora i wyciśnięty czosnek. Chwilę duszę, zalewam winem i mieszam aż alkohol wyparuje. Wrzucam wszystko z patelni do gorącego bulionu. Do zupy dodaję pomidory i koncentrat. Gotuję 10 minut.

Przyprawiam solą, pieprzem, chili i skórką z cytryny.

Na koniec dodaję (rozmrożone) owoce morza i rybę pokrojoną w dowolnej wielkości kęsy. Gotuję na średnim ogniu 8 minut.

Zupę podaję ze świeżą natką pietruszki.

śródziemnomorska zupa rybna2

Share this...
Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on Twitter

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *