Spaghetti z sosem ze świeżych pomidorów

Pomidory coraz tańsze i coraz smaczniejsze, dlatego proponuję wyśmienity sosik ze świeżych pomidorów z dodatkiem aromatycznych ziół, czarnych oliwek, a to wszystko do zdrowego makaronu z mąki durum.

spaghetti z sosem ze świeżych pomidorów

Spaghetti z sosem ze świeżych pomidorów

składniki na 2 porcje:

  • 180g spaghetti z mąki durum

 

sos ze świeżych pomidorów:

  • 5 pomidorów
  • 10 czarnych oliwek
  • 1 cebulka
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 gałązki świeżego oregano
  • 3 gałązki świeżej bazylii
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

przygotowanie:

Makaron gotuję al dente.

Nacinam skórkę pomidorów przy szypułce i sparzam je wrzątkiem. Po minucie odlewam wodę, schładzam pomidory w lodowatej wodzie i zdejmuję skórkę. Obrane pomidory kroję wzdłuż na pół i wydrążam nasionka z środka. Następnie kroję pomidory w kostkę.

W rondelku rozgrzewam oliwę, cebulę kroję w kostkę i wrzucam na rozgrzany tłuszcz. Smażę chwilę, aby cebulka zrobiła się szklista i wciskam czosnek. Dodaję pomidory i duszę na średnim ogniu ok. 15 minut, często mieszając. Pod koniec gotuję pomidory bez przykrycia, aby woda z pomidorów częściowo odparowała.

Zioła siekam i dorzucam do pomidorów. Oliwki kroję w plasterki, mieszam z sosem. Całość przyprawiam solą i pieprzem.

Na talerzu układam makaron, polewam sosem i posypuję parmezanem.

spaghetti z sosem ze świeżych pomidorów

spaghetti z sosem ze świeżych pomidorów

ZapiszZapiszZapiszZapisz

Share this...
Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on Twitter

2 komentarze

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *