Spaghetti z brokułami w sosie gorgonzola

Wspaniały i prosty makaron na zwieńczenie Światowego Dnia Makaronu. Uwielbiam sery pleśniowe, więc to połączenie jest dla mnie doskonałe. Do tego chrupiącu brokuł i obiad gotowy. Szybko i smacznie!

Spaghetti z brokułami w sosie gorgonzola

Spaghetti z brokułami w sosie gorgonzola

składniki:

  • 200g spaghetti pełnoziarnistego
  • ok. 6-8 różyczek brokułu
  • 150g sera gorgonzola
  • ok. 100ml śmietanki 18%
  • sól, pieprz
UWAGA: najlepiej użyć ser topiony pleśniowy (np. Saint Agur Creme), za granicą są łatwo dostępne, w Polsce również do dostania w dobrych delikatesach np.Alma, Piotr i Paweł. Jeśli użyjecie sera topionego, nie korzystajcie już ze śmietanki, wystarczy wymieszać gorący makaron z 2-3 łyżkami serka.

przygotowanie:

Makaron gotuję al dente wg wskazówek na opakowaniu.

Śmietankę podgrzewam i wrzucam pokruszony ser gorgonzola, mieszam aż się całkowicie rozpuści i sos nabierze gęstej, kremowej konsystencji.
Brokuły gotuję 5 minut., wtedy jest chrupiący.

Ugotowany makaron łączę sosem serowym i brokułami.W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.

Share this...
Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on Twitter

1 Comment

  • DominikaD 28 października 2013 at 22:45

    Szybko, smacznie i konkretnie 🙂 A do tego w wersji wege 😉 Dodaję do akcji i pozdrawiam!

    Reply

Leave a Comment