Spaghetti z krewetkami na ostro

Chłodny weekend wymaga łatwego w przygotowaniu i rozgrzewającego posiłku. Krewetki z imbirem, chili i czosnkiem pomogły mi przetrwać zimne dni. Polecam i Wam!

spaghetti z krewetkami na ostro

Spaghetti z krewetkami na ostro

składniki dla 2 osób:

  • 200g spaghetti
  • 20 krewetek
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 cm imbiru świeżego
  • 1 łyżkę natki pietruszki
  • 1 łyżkę świeżej bazylii
  • pół łyżeczki chili w proszku lub łyżeczka posiekanej papryczki
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

 spaghetti z krewetkami na ostro

przygotowanie:

Makaron gotuję al dente.

Mrożone krewetki przelewam wrzątkiem.

Imbir i czosnek siekam w bardzo drobną kosteczkę. Pietruszkę i bazylię siekam.

Na patelni rozgrzewam oliwę z oliwek, wrzucam imbir, czosnek, chili i krewetki. Smażę ok. 4-5 minut, mieszam.

Ugotowany makaron łączę z krewetkami, dolewam sos sojowy, dorzucam bazylię, doprawiam solą i pieprzem, wszystko dokładnie mieszam.

Share this...
Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on Twitter

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *