Spaghetti oli-pomodori

Dziś na obiad proste i smaczne danie. Dosłownie kilka składników i mamy gotowy obiad. Włoskie smaki z nutą bazylii i parmezanu, zapraszam.

spaghetti oli-pomodori

Spaghetti oli-pomodori

składniki:

  • 200g spaghetti
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • 10-12 czarnych oliwek
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ pęczka bazylii
  • 50g parmezanu
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

przygotowanie:

Makaron gotuję al dente.

Pomidorki kroję na pół, czosnek w plasterki, bazylię siekam.

Na rozgrzanej oliwie smażę czosnek, po chwili dorzucam pomidorki. Po 3 minutach mieszania zdejmuję z ognia.

Ugotowany makaron łączę z pomidorkami i czosnkiem. Dorzucam oliwki, bazylię, doprawiam solą i pieprzem, mieszam.

Na wierzch układam cienkie płatki parmezanu, przystrajam listkami bazylii i świeżo zmielonym pieprzem.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *