Souvlaki jogurtowe z kurczaka

Coś pysznego! Idealnie zamarynowane, kruche, soczyste mięso z kurczaka z ziołowymi warzywami z grilla. Przepyszny obiad z kuchni greckiej, czyli smakowe wspomnienie wakacji!

souvlaki jogurtowe

Souvlaki jogurtowe z warzywami grillowanymi

składniki:

  • 300g piersi z kurczaka
  • ½ papryki czerwonej
  • ½ papryki żółtej
  • ½ cukinii
  • ½ bakłażana
  • oliwa z oliwek + 1 ząbek czosnku + oregano + sól
  • starty parmezan

marynata:

  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 ząbki czosnku
  • 30ml soku z cytryny
  • sól, pieprz
  • oregano
  • tymianek

przygotowanie:

Pierś opłukuję pod zimną wodą, oczyszczam z błon, osuszam i kroję w kostkę.

Czosnek wyciskam do jogurtu, dodaję sok z cytryny i przyprawy. Mieszam dokładnie i wrzucam mięso. Mieszam, tak aby każdy kawałek był obtoczony marynatą. Wstawiam do lodówki na 2-3 godziny (a najlepiej na całą noc – mięso idealnie skruszeje).

Mięso nadziewam na patyczki.

Warzywa kroję w plastry.

Zarówno mięso jak i warzywa grilluję na patelni grillowej (lub na grillu).

Warzywa podaję polane oliwą z oliwek z wyciśniętym czosnkiem, oregano i solą, dodatkowo posypuję startym parmezanem.

souvlaki jogurtowe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *