Souvlaki jogurtowe z kurczaka

Mięso 0 comments

Coś pysznego! Idealnie zamarynowane, kruche, soczyste mięso z kurczaka z ziołowymi warzywami z grilla. Przepyszny obiad z kuchni greckiej, czyli smakowe wspomnienie wakacji!

souvlaki jogurtowe

Souvlaki jogurtowe z warzywami grillowanymi

składniki:

  • 300g piersi z kurczaka
  • ½ papryki czerwonej
  • ½ papryki żółtej
  • ½ cukinii
  • ½ bakłażana
  • oliwa z oliwek + 1 ząbek czosnku + oregano + sól
  • starty parmezan

 

marynata:

  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 ząbki czosnku
  • 30ml soku z cytryny
  • sól, pieprz
  • oregano
  • tymianek

przygotowanie:

Pierś opłukuję pod zimną wodą, oczyszczam z błon, osuszam i kroję w kostkę.

Czosnek wyciskam do jogurtu, dodaję sok z cytryny i przyprawy. Mieszam dokładnie i wrzucam mięso. Mieszam, tak aby każdy kawałek był obtoczony marynatą. Wstawiam do lodówki na 2-3 godziny (a najlepiej na całą noc – mięso idealnie skruszeje).

Mięso nadziewam na patyczki.

Warzywa kroję w plastry.

Zarówno mięso jak i warzywa grilluję na patelni grillowej (lub na grillu).

Warzywa podaję polane oliwą z oliwek z wyciśniętym czosnkiem, oregano i solą, dodatkowo posypuję startym parmezanem.

souvlaki jogurtowe

ZapiszZapisz

Share this...
Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on Twitter

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *