Sos pomidorowy do pizzy i makaronów

Z serii “przepisy podstawowe” – sos pomidorowy do pizzy i makaronów. Zdecydowanie polecam skorzystać z tego przepisu i nie używać już więcej ketchupu lub koncentratu pomidorowego do wysmarowania pizzy.

Wystarczą pomidory z puszki, świeże zioła, czosnek a smak pizzy zmieni się diametralnie. Warto zrobić większą ilość sosu i zamrozić, przyda się w każdej chwili gdy nie będzie pomysłu na obiad (do makaronu w sam raz).

sos pomidorowy do pizzy

Sos pomidorowy do pizzy i makaronów

składniki na 4 porcje:

  • 3 puszki pomidorów Pelati w kawałkach
  • 4 ząbki czosnku
  • garść świeżych ziół – bazylia i oregano
  • sól, świeżo zmielony pieprz

przygotowanie:

Czosnek i zioła siekam drobno, wrzucam do pomidorów. Przyprawiam solą i pieprzem.
Sos jest smaczniejszy gdy postoi kilka godzin w lodówce, wtedy wszystkie smaki się „przegryzą”.

Nadmiar sosu mrożę w słoiczkach.

Share this...
Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on Twitter

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *