Śledzie z żurawiną

Zgodnie z polską tradycją na stole wigilijnym stawiamy wyłącznie postne potrawy. Wśród nich nie może oczywiście zabraknąć śledzia. Jest wiele sposobów na podanie tej ryby. Na blogu znajdziecie doskonały przepis, który przygotowałam przed Wielkanocą (powielany przez kolejne blogerki) na śledzie pomidorowo-korzenne. Tym razem pomyślałam, że delikatny śledź z czerwoną cebulą i żurawiną, będzie doskonałą propozycją na Święta, a za kilka dni przepyszne i wyraziste śledzie piernikowe. Pamiętajcie, aby śledzia przygotować na 2-3 dni przed Wigilią, ryba musi „przejść” marynatą.

śledzie z żurawiną

Śledzie z żurawiną

składniki:

  • 250g śledzi
  • 0,5l wody
  • 2 garści żurawiny suszonej
  • 1 cebula czerwona
  • 1 łyżeczka cukru
  • liść laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 gałązki tymianku
  • ½ szklanki oleju Kujawski
  • pieprz

przygotowanie:

Śledzie moczę w wodzie przez 1 godzinę.

Cebulę kroję w cienkie plastry, podsmażam na oleju na małym ogniu przez 5 minut. Dodaję cukier, ziele angielskie i liść laurowy, mieszam i duszę kolejne 5 minut.

Żurawinę zalewam wrzątkiem i odstawiam na 10 minut.

Osuszone śledzie kroję w skośne kawałki.

W słoiku układam warstwami śledzie, odcedzoną żurawinę, świeżo zmielony pieprz, cebulę oraz kawałki gałązki tymianku. Postępuję tak do końca składników.

Zalewam całość olejem, szczelnie zamykam i odstawiam do lodówki. Śledzie są gotowe do spożycia.

Przepis na śledzie z żurawiną i inne bożonarodzeniowe przepisy, znajdziecie również w świątecznym e-booku serwisu zpierwszegotloczenia.pl (ZT Kuszwica).

śledzie z żurawiną śledzie z żurawiną

Przepis na śledzie z żurawiną i inne bożonarodzeniowe przepisy, znajdziecie również w świątecznym e-bookuserwisu zpierwszegotloczenia.pl (ZT Kuszwica) i fooder.pl. Czeka tam na Was jeszcze ponad 100 przepisów z dotychczasowych bożonarodzeniowych e-booków. Zapraszam!

Lekkie Święta

Share this...
Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on Twitter

No Comments

Leave a Comment