Śledzie w sosie pomidorowym ze śliwkami

2 tygodnie do Świąt?! Ale ten czas gna. Zatem i ja szybko wrzucam kolejną porcję świątecznych przepisów. Jutro będzie przepis na barszcz na zakwasie z domowymi uszkami grzybowymi, zapraszam. Życzę smacznego!

Śledzie w sosie pomidorowym ze śliwkami

składniki:

  • 300g śledzi w oleju
  • 1 cebula
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 2 garści suszonych śliwek
  • liść laurowy + kilka ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka miodu
  • szczypta cynamonu
  • szczypta chili
  • olej
  • woda

przygotowanie:

Śledzie kroję w mniejsze kawałki.

Cebulę i śliwki kroję w drobną kostkę.  Cebulę podsmażam na oleju aż będzie szklista. Dodaję koncentrat pomidorowy, kilka łyżek wody, ocet, śliwki, liść laurowy, ziele angielskie, chili. Duszę kilka minut.  Ostawiam do wystygnięcia.

Do sosu dodaję miód, cynamon, mieszam ze śledziami. Przekładam do słoika. Szczelnie zamknięty słoik odstawiam do lodówki.

Share this...
Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on Twitter

2 komentarze

  • Agusto 17 stycznia 2018 at 20:40

    Ze śliwkami śledzi jeszcze nie robiłem. Muszę wypróbować przepis bo zapowiada się interesująco 🙂

    Reply

Leave a Comment