Śledzie pomidorowo-korzenne

Buszując po internecie natrafiłam na rewelacyjny przepis na śledzie w pomidorowo-korzennej marynacie. Śledzie są najlepsze na świecie (a właściwie marynata), więc musicie je koniecznie zrobić na Wielkanoc (bo to już tak blisko). Zachowajcie przepis również na Boże Narodzenie.

śledzie pomidorowo-korzenne

Śledzie pomidorowo-korzenne z rodzynkami

przepis przechodzi z bloga na bloga, ja znalazłam na Słodzę Solę Pieprzę (–> White Plate –>Trufla)

składniki:

(w swoim przepisie zmniejszyłam ilość śledzi, czyli w stosunku do oryginału mam podwojoną ilość składników na marynatę)
  • 300g śledzi (filety śledziowe)
  • 0,4 l wody
  • 0,4 l mleka

marynata:

  • ¼ szklanki oleju rzepakowego
  • 3 średnie cebule
  • 2 łyżki cukru
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 4 łyżki octu winnego
  • ½ łyżeczki imbiru mielonego
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • ½ łyżeczki gorczycy
  • garść drobnych rodzynek
  • sól

śledzie pomidorowo-korzenne

przygotowanie:

Śledzie moczę w wodzie i mleku przez całą noc. Rano płuczę w zimnej wodzie, osuszam papierem i kroję w kawałki.

Cebulę kroję w kostkę i podsmażam na oleju. Chwilę duszę i dodaję cukier, liść laurowy i ziele angielskie. Znowu duszę ciągle mieszając. Dodaję koncentrat pomidorowy, ocet winny, przyprawy, rodzynki i sól. Duszę wszystko razem ok. 10 minut na średnim ogniu. Studzę marynatę.

Do słoika układam warstwami śledzie i marynatę (ZIMNĄ!), tak aby na wierzchu była marynata. Zamykam szczelnie i odstawiam do lodówki na 3 dni.

śledzie pomidorowo-korzenne

4 thoughts on “Śledzie pomidorowo-korzenne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *