Śledzie piernikowe

Czy z dodatkiem cynamonu, miodu, rodzynek i orzechów może być tylko piernik bożonarodzeniowy? Ależ nie. W internecie krąży sporo przepisów na podobne śledzie, ale takiego nie ma! W czasie Świąt nie może zabraknąć śledzi, dlatego proponuję połączenie tradycyjnych śledzi ze smakiem świątecznego piernika. Będziecie mile zaskoczeni jak doskonale smakuje. Pamiętajcie również o przepisie na śledzie pomidorowo-korzenne (są równie rewelacyjne).

śledzie piernikowe

Śledzie piernikowe

składniki:

  • 250g śledzi
  • 0,5l wody
  • 1 cebula
  • 80g rodzynek
  • garść łuskanych orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 4 goździki
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki musztardy
  • 1/3 szklanki oleju Kujawski

przygotowanie:

Śledzie moczę w wodzie przez 1 godzinę. Osuszam i kroję w ukośne paski.

Cebulę kroję w kostkę i duszę na 4 łyżkach oleju. Dodaję miód, pozostały olej, przyprawy, rodzynki i posiekane orzechy. Do wystudzonej marynaty dodaję musztardę. Mieszam, aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły.

W słoiku układam na przemian śledzie i marynatę, aż do wyczerpania składników. Szczelnie zamknięty słoik odstawiam do lodówki.

Porada:

Śledzie są gotowe do jedzenia od razu po wykonaniu, lecz najlepiej zostawić je w szczelnym słoiku w lodówce przez 2-3 dni. Smaki „przegryzą” się, a śledzie nabiorą pysznego piernikowego aromatu.

śledzie piernikowe śledzie piernikowe śledzie piernikowe

Przepis na śledzie piernikowe i inne bożonarodzeniowe przepisy, znajdziecie również w świątecznym e-booku serwisu zpierwszegotloczenia.pl (ZT Kuszwica) i fooder.pl. Czeka tam na Was jeszcze ponad 100 przepisów z dotychczasowych bożonarodzeniowych e-booków. Zapraszam!

Lekkie ŚwiętaKorzenne przysmakiŚledzie Wigilijne 2014Wigilia 2014

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *