Salsa warzywna z krewetkami

Wyśmienita przekąska na kolejne upalne dni. Istotne w tym przepisie są drobno pokrojone warzywa, dzięki którym salsa ma wyjątkowy smak. Kolendra i mięta nadają przekąsce orzeźwienia, a krewetki śródziemnomorskich smaków. Polecam!

salsa warzywna z krewetkami

Salsa warzywna z krewetkami

składniki:

  • 1 papryka czerwona
  • 10 żółtych pomidorków
  • pół cebuli czerwonej
  • 12 średnich krewetek
  • pół awokado

sos:

  • 10 listków świeżej kolendry
  • 10 listków świeżej mięty
  • sok z połowy limonki
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka sosu chilli
  • sól, pieprz

salsa warzywna z krewetkami

przygotowanie:

Paprykę, cebulę i pomidorki (bez nasion i soku) kroję w bardzo drobną kostkę (2-3mm). Awokado kroję w kostkę trochę większą niż warzywa.

Mrożone krewetki gotuję 3-4 minuty, obieram, kroję w kostkę 4-5mm, solę.

Kolendrę i miętę siekam drobno, wrzucam do oliwy, limonki, chilli. Doprawiam solą i pieprzem. Sosem zalewam warzywa (bez awokado), dokładnie mieszam i odstawiam do lodówki na 30 minut.

Przy użyciu pierścienia  wykładam na talerz warstwami warzywa (odsączam sos z warzyw), krewetki i awokado.

Salsa warzywna z krewetkami gotowa.

salsa warzywna z krewetkami

Share this...
Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on Twitter

1 Comment

  • Marko 26 sierpnia 2013 at 10:03

    Niezle na prawde nei zle. Proste i szybkie i w dodatku zdrowo to wyglada! Gratulacje

    Reply

Leave a Comment