Sałatka z tuńczykiem, awokado i ogórkiem

Na letni lunch czy na grilla – przepyszna i zdrowa sałatka z tuńczykiem, awokado i ogórkiem małosolnym. Wystarczy pełna miska takiej sałatki a sił nam starczy na kilka godzin. Dodaj kilka listków mięty lub kolendry a danie nabierze orzeźwiającego smaku.

sałatka z tuńczykiem awokado i ogórkiem małosolnym

Sałatka z tuńczykiem awokado i ogórkiem małosolnym

inspiracja z Miss Berry

składniki na 2 porcje:

  • 1 puszka tuńczyka w oliwie
  • 6 ogórków małosolnych
  • 2 dojrzałe awokado
  • listki świeżej mięty
  • listki pietruszki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z tuńczyka
  • sól, pieprz

przygotowanie:

Ogórki i obrane awokado kroję w dużą kostkę. Awokado polewam sokiem z cytryny. Dodaję tuńczyka, listki mięty, listki pietruszki, przyprawy i oliwę. Mieszam delikatnie. Schładzam przed podaniem ok 20 minut.

sałatka z tuńczykiem awokado i ogórkiem małosolnymsałatka z tuńczykiem awokado i ogórkiem małosolnym
Nowalijki w kuchni

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *