Sałatka z pęczakiem

Kolejna odsłona pęczakowej przygody. Zainspirowana sałatką, którą jadłam w St. Benedict w warszawskiej Promenadzie postanowiłam skomponować coś na jej wzór. Wyszło smacznie i pożywnie.

sałatka z pęczakiem

Sałatka z pęczakiem

składniki dla 2 osób:

  • 100g pęczaku
  • papryka grillowana/pieczona bez skóry (ja kupiłam grillowaną w słoiku)
  • 10 czarnych oliwek
  • 100g  sera feta (może być nasza Favita, bo jest mazista)
  • szczypiorek
  • oregano
  • sól, pieprz

sos:

  • 2 łyżki oliwy
  • 1,5 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • sól morska
  • szczypta papryki chili

przygotowanie:

Pęczak opłukuję i namaczam 5-6 godzin przed gotowaniem (jeśli się nie uda to co najmniej godzinę). Odsączony pęczak wrzucam na wrzątek i gotuję ok. 20 minut (tak, aby był al dente). Mieszam często, aby nie przywarł do dna garnka. Ugotowaną kaszę pozostawiam na sicie do ostygnięcia.

Paprykę, oliwki, fetę i szczypiorek kroje w dowolnej wielkości kawałki. Łączę wszystko z kaszą, przyprawiam oregano.

Składniki na sos dokładnie mieszam i polewam nim kaszę. Mieszam i ewentualnie doprawiam solą i pieprzem.

sałatka z pęczakiem

One thought on “Sałatka z pęczakiem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *