Sałatka z pęczakiem i warzywami

Kolejna propozycja pysznej sałatki w udziałem pęczaku. Dziś dodałam świeżego ogórka, paprykę, oliwki, ser solankowy (zbliżony do fety) oraz cudowny sos musztardowy. Spróbujcie również moje poprzednie sałatki: pęczak z ciecierzycą i żurawiną, pęczak z brokułami oraz podobna do dzisiejszej sałatka z pęczakiem.

sałatka z pęczakiem i warzywami

Sałatka z pęczakiem i warzywami

składniki dla 2-3osoby:

  • 170g pęczaku
  • ½ długiego ogórka
  • ½ papryki czerwonej
  • 10 czarnych oliwek
  • ½ sera solankowego
  • sos:
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki
  • sól, pieprz

przygotowanie:

Pęczak opłukuję i namaczam w wodzie całą noc (min. 5-6 godzin). Odsączany pęczak wrzucam na osolony wrzątek i gotuję ok. 20 minut (tak, aby był al dente).  Ugotowaną kaszę pozostawiam na sicie do ostygnięcia.

Warzywa i ser solankowy kroję w kostkę, oliwki w plasterki.

Składniki sosu łączę i mieszam z kaszą.

Resztę składników (ser, oliwki, ogórek i papryka) dodaję do kaszy i mieszam.

Sałatkę schładzam 30 minut w lodówce przed podaniem.

sałatka z pęczakiem i warzywami

sałatka z pęczakiem i warzywami

ZapiszZapisz

Share this...
Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on Twitter

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *