Sałatka z gruszką i żurawiną

Kochacie sałatki? Bo ja tak! Uwielbiam je jeść, komponować  i wymyślać nowe zestawienia. Robiąc sałatki mamy ogromne pole do popisu. Różnorodne sałaty, warzywa, owoce, sery, szynki, orzechy i wiele innych. W sałatkach równie ważne, jak nie najważniejsze, są sosy. Nadają sałatce smaku, spajają ją w całość, co tworzy idealną harmonię smaku. Dziś mam przepyszną kompozycję sałaty, gruszek i żurawiny polaną sosem z musztardy i octu balsamicznego. Doskonała propozycja na uroczyste przyjęcie lub do zabrania do pracy lub szkoły. Szybka, prosta i smaczna!

sałatka z gruszką i żurawiną

Sałatka z gruszką i żurawiną

składniki:

  • 1 opakowanie mixu sałat
  • 1 gruszka
  • 2 garści żurawiny suszonej
  • 2 łyżki pestek dyni

sos:

  • 60 ml oleju rzepakowego
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka musztardy

przygotowanie:

Gruszkę myję, kroję w ćwiartki i wydrążam gniazda nasienne, kroję gruszkę w plasterki.

Sałatę układam na talerz, następnie gruszkę, posypuję żurawiną i pestkami dyni.

Składniki sosu dokładnie mieszam i polewam nim sałatkę.

Share this...
Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on Twitter

2 komentarze

  • Kam cia 5 listopada 2013 at 18:11

    ..żurawkina i gruszka… do tego sałata i aż chcę się żyć 🙂 Smakowicie, zdrowo i tak pysznie. Zjadłabym coś podobnego na śniadanie ze smakiem :)…

    Reply
  • Dolina smaków 6 listopada 2013 at 19:47

    Dziękuję za dodanie przepisu do mojej akcji kulinarnej! Pozdrowienia z Doliny smaków!

    Reply

Leave a Comment