Sałatka z arbuzem i fetą

Coś fenomenalnego na aktualne upały. Ekstra orzeźwienie, pyszna sałatka prosto z południa Europy. Doskonale sprawdzi się na rodzinny piknik. Ojjj zapachniało wakacjami! Polecam przy okazji arbuzowe mojito.

sałatka z arbuzem i fetą

Sałatka z arbuzem i fetą

składniki:

  • 1 ½ kg schłodzonego arbuza
  • 300g fety
  • 1 mała cebula czerwona
  • sok z 2 limonek
  • 1 pęczek mięty
  • ½ pęczka pietruszki
  • ok. 20 czarnych oliwek bez pestek
  • oliwa
  • świeżo mielony pieprz

przygotowanie:

Arbuza obieram ze skóry, usuwam pestki, kroję w kostkę.

Cebulę obieram, kroję w półkrążki i zalewam sokiem z limonek (dzięki temu cebula będzie łagodniejsza). Po 5 minutach odsączam cebulę i dodaję do arbuza.

Fetę kroję w kostkę, listki mięty siekam a listki pietruszki odrywam od łodyżek i dodaję do sałatki.

Całość delikatnie mieszam rękami, dodaję oliwę i pieprz.

sałatka z arbuzem i fetą

Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni

3 thoughts on “Sałatka z arbuzem i fetą

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *