Sałatka Waldorf

Dzisiaj przepis na kolejną sałatkę amerykańską – sałatkę Waldorf. Receptura powstała w XIX wieku w Nowym Jorku. Jak to zazwyczaj bywa na całym świecie znajdziemy wiele wersji tej sałatki, ale co nigdy nie może zniknąć ze składników to: jabłko, seler, winogrona, orzechy i majonez. Ja proponuję wersję z dodatkiem kurczaka i sera pleśniowego. Smacznego!

sałatka Waldorf

Sałatka Waldorf

składniki:

  • 1 jabłko
  • 2 łodygi selera naciowego
  • nieduża kiść zielonych winogron bez pestek
  • 2 garści orzechów włoskich
  • 100g sera pleśniowego
  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • rukola

sos:

  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i świeżo zmielony pieprz

sałatka Waldorf

przygotowanie:

Pierś solę z obu stron i smażę na małym ogniu, tak aby pierś był soczysta. Wystudzonego kurczaka kroję w kostkę.

Selera myję i kroję w plasterki, jabłko myję i usuwam z gniazdo nasienne, kroję w kostkę. Ser kruszę na kawałki.

Wszystkie składniki (jabłko, seler, kurczak, winogrona, ser pleśniowy, orzechy) wrzucam do dużej miski.

Składniki sosu dokładnie mieszam, polewam sałatkę, mieszam wszystko i wykładam na rukolę.

sałatka Waldorf

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *