Sałatka Waldorf

Dzisiaj przepis na kolejną sałatkę amerykańską – sałatkę Waldorf. Receptura powstała w XIX wieku w Nowym Jorku. Jak to zazwyczaj bywa na całym świecie znajdziemy wiele wersji tej sałatki, ale co nigdy nie może zniknąć ze składników to: jabłko, seler, winogrona, orzechy i majonez. Ja proponuję wersję z dodatkiem kurczaka i sera pleśniowego. Smacznego!sałatka Waldorf

Sałatka Waldorf

składniki:

  • 1 jabłko
  • 2 łodygi selera naciowego
  • nieduża kiść zielonych winogron bez pestek
  • 2 garści orzechów włoskich
  • 100g sera pleśniowego
  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • rukola

 

sos:

  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i świeżo zmielony pieprz

przygotowanie:

Pierś solę z obu stron i smażę na małym ogniu, tak aby pierś był soczysta. Wystudzonego kurczaka kroję w kostkę.

Selera myję i kroję w plasterki, jabłko myję i usuwam z gniazdo nasienne, kroję w kostkę. Ser kruszę na kawałki.

Wszystkie składniki (jabłko, seler, kurczak, winogrona, ser pleśniowy, orzechy) wrzucam do dużej miski.

Składniki sosu dokładnie mieszam, polewam sałatkę, mieszam wszystko i wykładam na rukolę.

sałatka Waldorf

sałatka Waldorf

ZapiszZapisz

Share this...
Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on Twitter

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *