Sałatka cobb

Sałatka cobb, czyli klasyczny zestaw wielu składników prosto z Ameryki. Połączenie naprawdę doskonałe choć na pierwszy rzut oka można pomyśleć, że to zupełnie przypadkowe składniki. Dla dopełnienia smaku pyszny sos winegretowy. Legenda mówi, że latach 30tych XX w. w Hollywood Bob Cobb w słynnej restauracji Brown Derby skomponował przypadkowo sałatkę zbierając gotowe produkty z kuchni. Sałatką poczęstował swojego przyjaciela, który uznał ją za wyśmienitą. Odtąd sałatka na stałe zapisała się w menu restauracji. Jest serwowana w większości restauracji w Ameryce i wielu miejscach na świecie. Sałatka bardzo treściwa, może więc stanowić samodzielne danie.

sałatka cobb

Sałatka cobb

składniki na 2 porcje:

  • 1 pojedyncza pierś (+1 łyżeczka oregano, sól)
  • 120g boczku wędzonego
  • sałata rzymska/lodowa
  • 6 pomidorków cherry
  • ½ awokado
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 100g sera pleśniowego

sos:

  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka sosu Worchestershire
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • ¼ łyżeczki cukru
  • 1 wyciśnięty ząbek czosnku
  • sól i świeżo zmielony pieprz

sałatka cobb

przygotowanie:

Boczek kroję w paseczki i podsmażam. Pierś solę i przyprawiam oregano. Podsmażam z obu stron.

Sałatę rwę na kawałki, awokado i ser kroję w kostkę, pomidorki na pół. Jajka kroję w ósemki lub w kostkę.

Wszystkie składniki układam na półmisku.

Składniki sosu mieszam i polewam nim gotową sałatkę.

sałatka cobb

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *