Sałatka cobb

Sałatka cobb, czyli klasyczny zestaw wielu składników prosto z Ameryki. Połączenie naprawdę doskonałe choć na pierwszy rzut oka można pomyśleć, że to zupełnie przypadkowe składniki. Dla dopełnienia smaku pyszny sos winegretowy. Legenda mówi, że latach 30tych XX w. w Hollywood Bob Cobb w słynnej restauracji Brown Derby skomponował przypadkowo sałatkę zbierając gotowe produkty z kuchni. Sałatką poczęstował swojego przyjaciela, który uznał ją za wyśmienitą. Odtąd sałatka na stałe zapisała się w menu restauracji. Jest serwowana w większości restauracji w Ameryce i wielu miejscach na świecie. Sałatka bardzo treściwa, może więc stanowić samodzielne danie.

sałatka cobb

Sałatka cobb

składniki na 2 porcje:

  • 1 pojedyncza pierś (+1 łyżeczka oregano, sól)
  • 120g boczku wędzonego
  • sałata rzymska/lodowa
  • 6 pomidorków cherry
  • ½ awokado
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 100g sera pleśniowego

 

sos:

  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka sosu Worchestershire
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • ¼ łyżeczki cukru
  • 1 wyciśnięty ząbek czosnku
  • sól i świeżo zmielony pieprz

przygotowanie:

Boczek kroję w paseczki i podsmażam. Pierś solę i przyprawiam oregano. Podsmażam z obu stron.

Sałatę rwę na kawałki, awokado i ser kroję w kostkę, pomidorki na pół. Jajka kroję w ósemki lub w kostkę.

Wszystkie składniki układam na półmisku.

Składniki sosu mieszam i polewam nim gotową sałatkę.

sałatka cobb

sałatka cobb

ZapiszZapisz

Share this...
Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on Twitter

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *