Sałatka Cezar

W każdym miejscu na świecie można zjeść sałatkę Cezar. Została ona stworzona przez meksykańskiego restauratora Caesara Cardiniego. W oryginalnej wersji pojawia się dressing składający się z oliwy z oliwek, jajka (surowego), cytryny, mielonego pieprzu i sosu Worcestershire. Ja dziś proponuję wersję zbliżoną do oryginału, też bardzo pyszną.

sałatka cezar

Sałatka Cezar

składniki:

  • 1 pojedyncza pierś
  • sałata rzymska/lodowa
  • bagietka lub kajzerka

sos:

  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnki pieczone w folii
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • łyżeczka musztardy
  • 1 żółtko
  • 3 filety anchois
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżki startego parmezanu

przygotowanie:

Ząbki czosnku owijam w folię spożywczą i piekę ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180oC. Wszystkie składniki sosu miksuję na jednolitą masę.

Pierś kroję na 2 cieńsze filety, solę i pieprzę, grilluję na patelni.

Pieczywo kroję w kromki, smaruję delikatnie oliwą i grilluję na patelni grillowej z obu stron lub piekę w piekarniku do przyrumienienia.

W dużej misce mieszam porwaną sałatę z sosem (tak, aby kawałki sałaty były delikatnie obtoczone w sosie).

Sałatę układam na talerz, na nią kawałki mięsa, posypuję parmezanem, na wierz lub z boku układam grzanki.

sałatka cezar

Share this...
Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on Twitter

No Comments

Leave a Comment