Rydze z patelni na rukoli

Jest już jesień, pogoda słoneczna, dla grzybiarzy raj. W tym roku wyjątkowy rok grzybowy. Jest więc okazja do przygotowania przepysznych rydzów wg przepisu mojej mamy.

Rydze z patelni na rukoli

Rydze z patelni na rukoli

składniki na 2 porcje:

  • 400g rydzów
  • 2 łyżki masła + ½ łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 garści rukoli
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • sól

przygotowanie:

Rydze opłukuję pod zimną wodą, oczyszczam nożykiem lub szczoteczką. Z każdego grzybka odcinam 2-3 mm nóżki i sprawdzam na dłoni czy świeża część robi żółty „stempelek” – wtedy mamy pewność, że rydz to rydz.

Po oczyszczeniu dokładnie suszę rydze.

Na patelni podgrzewam 2 łyżki masła, wrzucam grzyby i smażę 5-6 minut często mieszając. Solę w trakcie smażenia. Dodaję wyciśnięty czosnek i smażę jeszcze 3 minuty.

Na talerzu układam rukolę, na nią wykładam grzyby. Posypuję startym parmezanem.

Rydze z patelni na rukoli

Share this...
Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on Twitter

2 komentarze

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *