Rosyjska solanka – солянка

Wczoraj na moim stole zagościła tradycyjna rosyjska solanka. Zupa pełna rozmaitości – różne rodzaje mięsa, parówki, wędliny, oliwki, kapary, ogórki, cytryna, koncentrat pomidorowy… brzmi nieprawdopodobnie?! A jednak! Zapewniam wszystkich, że smakuje wyśmienicie. Zachęcam do spróbowania.

Rosyjska solanka

Rosyjska solanka – солянка

składniki:

  • 400g szpondra wołowego
  • 200g karkówki wieprzowej
  • 2 parówki
  • 150g boczku wędzonego surowego
  • 2-3 rodzaje wędlin (co zostaje w lodówce)
  • włoszczyzna
  • 2 l wody
  • 2 liście laurowe
  • 4-5 ziaren ziela angielskiego
  • 10 ziaren pieprzu
  • 10 oliwek
  • 2 łyżki kaparów
  • 2-3 ogórki kiszone + 150ml soku z ogórków
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki
  • sól, pieprz

 

dodatki:

  • gęsta śmietana
  • plastry cytryny

przygotowanie:

Włoszczyznę oczyszczam i wkładam do garnka z wodą. Mięso płuczę pod zimną wodą i wkładam do garnka. Dodaję włoszczyznę, liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Zagotowuję i zdejmuję pianę. Następnie na średnim ogniu gotuję 2 godziny (tak aby rosół lekko pykał).

W międzyczasie ogórki kroję w kostkę, parówki na plasterki, wędliny i boczek w paseczki. Jeśli używam małych oliwek wrzucam je w całości, jeśli jednak używam dużych kroję je w plasterki.
Boczek podsmażam na patelni, tak aby tłuszcz lekko się wytopił.

Gdy mięso z rosołu będzie miękkie wyjmuję je i kroję w kostkę. Całą włoszczyznę wyjmuję z bulionu.

Do gorącego bulionu dodaję koncentrat pomidorowy, następnie wszystkie mięsa (ugotowane z bulionu, parówki, boczek i wędliny), na końcu ogórki, oliwki i kapary.

Zupę doprawiam pieprzem.

Podaję z łyżką gęstej śmietany i plastrem cytryny.

Rosyjska solanka

ZapiszZapisz

Share this...
Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on Twitter

One Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *