Rosyjska solanka – солянка

Wczoraj na moim stole zagościła tradycyjna rosyjska solanka. Zupa pełna rozmaitości – różne rodzaje mięsa, parówki, wędliny, oliwki, kapary, ogórki, cytryna, koncentrat pomidorowy… brzmi nieprawdopodobnie?! A jednak! Zapewniam wszystkich, że smakuje wyśmienicie. Zachęcam do spróbowania.

Rosyjska solanka

Rosyjska solanka – солянка

składniki:

  • 400g szpondra wołowego
  • 200g karkówki wieprzowej
  • 2 parówki
  • 150g boczku wędzonego surowego
  • 2-3 rodzaje wędlin (co zostaje w lodówce)
  • włoszczyzna
  • 2 l wody
  • 2 liście laurowe
  • 4-5 ziaren ziela angielskiego
  • 10 ziaren pieprzu
  • 10 oliwek
  • 2 łyżki kaparów
  • 2-3 ogórki kiszone + 150ml soku z ogórków
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki
  • sól, pieprz

dodatki:

  • gęsta śmietana
  • plastry cytryny

przygotowanie:

Włoszczyznę oczyszczam i wkładam do garnka z wodą. Mięso płuczę pod zimną wodą i wkładam do garnka. Dodaję włoszczyznę, liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Zagotowuję i zdejmuję pianę. Następnie na średnim ogniu gotuję 2 godziny (tak aby rosół lekko pykał).

W międzyczasie ogórki kroję w kostkę, parówki na plasterki, wędliny i boczek w paseczki. Jeśli używam małych oliwek wrzucam je w całości, jeśli jednak używam dużych kroję je w plasterki.
Boczek podsmażam na patelni, tak aby tłuszcz lekko się wytopił.

Gdy mięso z rosołu będzie miękkie wyjmuję je i kroję w kostkę. Całą włoszczyznę wyjmuję z bulionu.

Do gorącego bulionu dodaję koncentrat pomidorowy, następnie wszystkie mięsa (ugotowane z bulionu, parówki, boczek i wędliny), na końcu ogórki, oliwki i kapary.

Zupę doprawiam pieprzem.

Podaję z łyżką gęstej śmietany i plastrem cytryny.

Rosyjska solanka

One thought on “Rosyjska solanka – солянка

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *