Rosół z kaczki

Uwielbiam rosół. Uwielbiam kaczkę. Co zrobić na obiad? Rosół z kaczki! A do tego własnej roboty makaron. Mniam…

rosół z kaczki

Rosół z kaczki

składniki:

  • porcja rosołowa kaczki (dostępna w większości marketów)
  • włoszczyzna (2 marchewki, kawałek selera, pora, kapusty włoskiej, pietruszka, cebula)
  • 2 listki laurowe
  • ziele angielskie
  • pieprz w ziarnach
  • sól

przygotowanie:

Warzywa myję, obieram i wkładam do garnka razem z mięsem i przyprawami (oprócz soli), zalewam wodą. Wstawiam na maksymalną temperaturę, pilnuję aby się nie zagotował, gdy zacznie bulgotać przykręcam gaz i gotuję przez ok. 3 godziny (tak, aby cały czas lekko bulgotał). Przyprawiam solą i pieprzem na koniec gotowania. Podaję z domowym makaronem (lub gotowym) i natką pietruszki.

rosół z kaczki

rady:

Tradycyjnie w moim domu opalało się marchewkę i cebulę na gazie, to nadaje rosołowi piękny bursztynowy kolor. Ja niestety (w tym przypadku) posiadam kuchnię elektryczną i przypalanie włoszczyzny utrudnione, ale jest na to sposób: przekrój cebulę w poprzek na pół, połóż na rozgrzanej patelni beztłuszczowej i „smaż” do przypalenia.

Pamiętajmy, że im dłużej rosół będzie bulgotał, tym otrzymamy bardziej intensywny smak.

Rosół solimy na końcu, aby nie był mętny.

Pilnujemy, aby rosół się nie zagotował, bo będzie mętny.

Share this...
Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on Twitter

No Comments

Leave a Comment