Roladki z bakłażana

Po upalnych dniach wreszcie trochę oddechu, zatem można włączyć piekarnik i przygotować coś na ciepło. Proponuję roladki z bakłażana faszerowane czarnymi oliwkami, pomidorem i mozzarellą.

roladki z bakłażana

Roladki z bakłażana

składniki:

  • 1 bakłażan
  • ok. 40 czarnych oliwek
  • 1 pomidor
  • 60g mozzarelli
  • oliwa z oliwek
  • suszone zioła np. bazylia / oregano / zioła prowansalskie
  • sól, pieprz

roladki z bakłażana

przygotowanie:

Bakłażana myję i kroję wzdłuż w plastry o grubości 4-5mm. Smaruję każdy plaster oliwą z oliwek, grilluję z obu stron. Zdejmuję z patelni grillowej na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Oliwki siekam drobno, pomidora kroję w kostkę, ser w małe plasterki.

Każdy kawałek bakłażana posypuję ziołami, solę i pieprzę, następnie układam oliwki, pomidory i ser. Zawijam i spinam wykałaczkami.

Zapiekam 20 minut w 200oC.

Polecam podawać z sosem czosnkowym.

roladki z bakłażana

One thought on “Roladki z bakłażana

  1. Roladki wyglądają przepysznie, ja robiłam ostatnio zapieknakę z bakłażana z mięsem mielonym i mozarellą(,kuchnia lidla,), podobne smaki tylko z mięsem 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *