Risotto ze szpinakiem

Jesteście bardzo głodni? Chcielibyście zjeść coś pysznego? Mam dla was wyśmienite zielone risotto ze szpinakiem. Porcja pysznego ryżu z serem i szpinakiem zasyci każdego głodomora.

risotto ze szpinakiem

Risotto ze szpinakiem

składniki na 2 porcje:

  • 160 g ryżu risotto
  • 150g szpinaku rozdrobnionego
  • 1 mała cebula
  • 3 łyżki masła
  • ok. 650 bulionu warzywnego
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki sera żółtego
  • 2 łyżki Parmezanu / Grana Padano
  • sól, pieprz

przygotowanie:

Cebulę kroję w kosteczkę, podsmażam na 1 łyżce masła. Gdy cebula będzie jeszcze szklista, wrzucam ryż, smażę kilka chwil ciągle mieszając i zalewam pierwszą porcją gorącego bulionu (ok. 1,5 łyżki wazowej). Gotuję do  momentu gdy ryż wchłonie cały bulion, często mieszam, aby ryż się nie przypalił. Zalewam ryż kolejną porcją gorącego bulionu i mieszam. Robię tak kilka razy, aż ryż będzie ugotowany, tzn lekko twardy w środku a z zewnątrz delikatny i kremowy. Tym razem ryż pochłonął mi 600 ml bulionu.

Gdy stwierdzę że ryż już jest prawie gotowy wrzucam szpinak (gdy używam szpinak mrożony wcześniej go rozmrażam), starty żółty ser, pietruszkę, ostatnią porcję masła i doprawiam solą i pieprzem.

Wyłączam gaz i zostawiam risotto na 3-4 minuty do „odpoczęcia”.

Przekładam danie na talerz, posypuję parmezanem i świeżo zmielonym pieprzem.

risotto ze szpinakiem

5 thoughts on “Risotto ze szpinakiem

  1. Wygląda smacznie, poza tym bardzo lubię szpinak 🙂 Czy można zastąpić parmezan jakimś innym serem? niestety nie jest to ser wegetariański…..Pozdrawiam!

    • szczerze mówiąc to nie wyobrażam sobie smaku risotta bez sera, z serem jest najlepsze! 🙂
      jedynym rozwiązaniem byłoby ominięcie sera, cebula która się lekko rozgotuje nada również gęstości i kremowości.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *