Quinoa z pomidorami i awokado

Jest już tak gorąco, że chce się jeść wyłącznie lekkie posiłki. Ja znalazłam sposób na pyszną sałatkę ze świeżym szpinakiem, komosą ryżową, pomidorami, ogórkiem, fetą, oliwkami i awokado. Jeśli chcecie zabrać sałatkę w lunchboxie to sos spakujcie osobno, przed samym podaniem polejcie i smacznego! Zaczynamy lato!

Quinoa z pomidorami i awokado

składniki:

  • 100g suchej komosy ryżowej (quinoa)
  • 4-5 pomidorów w różnych kolorach
  • 1/2 długiego ogórka
  • 100g fety
  • 150g liści szpinaku
  • 1 awokado
  • 3 łyżki oliwek kalamata

sos:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 wyciśnięty ząbek czosnku
  • Sól, pieprz

przygotowanie:

Komosę ryżową gotuję wg wskazówek na opakowaniu.

Szpinak myję na sicie.

Pomidory, ogórka i awokado kroję w kostkę. Fetę rozkruszam palcami.

Składniki sosu dokładnie mieszam, polewam szpinak, mieszam.

Dodaję pozostałe składniki: pomidory, ogórka, fetę, oliwki i awokado. Ponownie delikatnie mieszam i podaję.

Share this...
Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on Twitter

1 Comment

  • Fitsweet.me 22 czerwca 2017 at 20:36

    Dobrowy skład, pewnie skorzystam z pomysłu 🙂

    Reply

Leave a Comment