Puree ziemniaczane

Ostatnio zajadam się ziemniakami pod wieloma postaciami. Pieczone na różne sposoby, gotowane, smażone i przyszedł czas na puree. Uwierzcie mi, że puree nie musi smakować jak stołówkowa papa z sodą, po której rozsadza nam brzuch. Klasyczne puree to kremowa konsystecja i maślany smak. Doskonałe do obiadu. Wasze dzieci też będą zachwycone.

puree ziemniaczane

Puree ziemniaczane

składniki:

  • 0,6 kg ziemniaków
  • 3 łyżki masła
  • ok. 100 ml ciepłego mleka
  • sól, pieprz

przygotowanie:

Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie. Jak już będą się rozpadały odlewam wodę i stawiam garnek z powrotem na gazie na ok minutę, potrząsam garnkiem, aby się nie przypaliły (suszę w ten sposób ziemniaki).

Ziemniaki przeciskam przez praskę, ugniatam tłuczkiem lub widelcem, tak aby nie było grudek. Dodaję masło i stopniowo wlewam mleko. Mieszam energicznie. Mleko dolewam do tego momentu aż uznam, że jest odpowiednia konsystencja.
Puree nie powinna być zwartą bryłą ani cieknącą papą. Puree ma być puszyste i kremowe.

Doprawiam solą, pieprzem. Podaję od razu do obiadu.

puree ziemniaczane

Share this...
Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on Twitter

2 komentarze

  • werka 10 września 2014 at 13:00

    Ja zamiast mleka dodaję śmietankę 30% i do tego koperek. Pycha! :))

    Reply
  • shabbyeat 10 września 2014 at 13:47

    też pyszne!

    Reply

Leave a Comment