Pstrąg w ziołach

Wyjątkowo proste danie. Gotowa rybka, trochę ziół, czosnek i do pieca, a w sezonie letnim na grilla.

pstrąg w ziołach

Pstrąg w ziołach

składniki:

  • 2 pstrągi patroszone
  • 2 gałązki świeżej bazylii
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • papryka ostra
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

pstrąg w ziołach

przygotowanie:

Piekarnik nagrzewam do 200oC.

Pstrągi opłukuję i osuszam papierowym ręcznikiem. Oprószam je solą, pieprzem i papryką po obu stronach i do środka. Ząbki czosnku kroję w plasterki i obkładam nimi ryby. Do środka wkładam też bazylię, rozmaryn i masło. Zawijam każdą rybę w osobne folie.

Wkładam do piekarnika na 25 minut. Gdy zacznie się sezon grillowy polecam upiec rybki na ruszcie, zdecydowanie więcej aromatu i chrupiąca skórka.

 pstrąg w ziołach

ZapiszZapisz

Share this...
Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on Twitter

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *