Polędwiczki ze szparagami i szynką serrano

Ostatnio ekperymentuję ze szparagami. Jak się okazuje każde połączenie jest wspaniałe, szparagi pasują do wszystkiego – z ryżem, makaronem, a teraz z mięsem. Smaczne roladki z polędwiczek, szynki serrano, dowolnego sera  i szparagów oczywiście. A gdy się skończy sezon na szparagi polecam zrobić podobne roladki z fasolką szparagową.

polędwiczki ze szparagami i szynką serrano

Polędwiczki ze szparagami i szynką serrano

składniki:

  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • ok. 6-8 zielonych szparagów
  • ok. 4 plastrów szynki ser rano (lub innej dojrzewającej)
  • ser żółty
  • sól, pieprz

 przygotowanie:

Polędwiczkę myję, obieram z błonek i nacinam wzdłuż (przez środek). Rozkładam polędwiczkę, rozbijam tłuczkiem lub pięścią i kroję na ok. 4 cm pasy. Oprószam solą i pieprzem. Z obu stron.

Szparagi myję, odłamuję zdrewniałą końcówkę i gotuję 3-4 minuty w osolonym wrzątku. Każdego szparaga kroję na 2 części.

Plastry szynki przekrajam wzdłuż na pół lub nawet na 3 cieńsze pasy.

Na polędwiczce układam kawałek sera, 2 kawałki szparagów, zawijam mięso i owijam całość plastrem szynki.

Układam wszystko do formy wysmarowanej oliwą z oliwek.

Wstawiam całość do rozgrzanego do 200oC piekarnika na 15 minut.

polędwiczki ze szparagami i szynką serrano

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *