Polędwiczki z mozzarellą i kaparami

Prosta kompozycja, a bardzo ciekawa i oryginalna. Zaledwie mięso i 2 dodatki i wychodzi smaczna roladka. Zamiast polędwiczki można użyć również pierś z kurczaka.

polędwiczki z mozzarellą i kaparami

Polędwiczki z mozzarellą i kaparami

składniki:

  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • 4 grube plastry mozzarelli żółtej (nie białej z zalewy)
  • 1 łyżka kaparów
  • sól, pieprz

przygotowanie:

Polędwiczkę myję, obieram z błonek i nacinam wzdłuż (przez środek). Rozkładam polędwiczkę, rozbijam tłuczkiem przez torebkę foliową aby nie naruszyć struktury mięsa. Z obu stron oprószam solą i pieprzem.

Mozzarellę kroję w mniejsze paski i układam w 1/3 wysokości polędwiczki na całej długości. Dokładam również kapary i zawijam w roladkę.

W razie potrzeby wykałaczką zapinam brzegi, aby ser nie wypłynął.

Układam wszystko do formy wysmarowanej oliwą z oliwek.

Wstawiam całość do rozgrzanego do 200oC piekarnika na 15 minut.

Po upieczeniu przykrywam polędwiczkę folią spożywczą i odstawiam na 5-6 minut. Dopiero potem kroję w plastry. Dzięki temu mięso będzie soczyste.

Podaję z warzywami duszonymi na patelni.

polędwiczki z mozzarellą i kaparami

Share this...
Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on Twitter

No Comments

Leave a Comment