Polędwiczki z gruszkami

Od lat w mojej kuchni pojawiają się polędwiczki wieprzowe. Zazwyczaj w postaci małych kotlecików podsmażonych lekko na patelni. Tym razem wypróbowałam nowy przepis, bardziej urozmaicony w smaki i produkty. Zapisuję go na liście dań na przyjęcia i wszelkie obiady rodzinne. Wyśmienity smak, doskonałe połączenie!

polędwiczki z gruszkami

Polędwiczki z gruszkami

składniki:

  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • 2 gruszki
  • 1 cebula czerwona
  • 1 gałązka rozmarynu
  • ser camembert
  • pół łyżki miodu
  • sól
  • pieprz

przygotowanie:

Polędwiczkę myję, obieram z błonek i kroję na ok. 2 cm plastry. Rozbijam pięścią i oprószam solą i pieprzem.

Cebulę obieram i kroję w piórka. Obrane i oczyszczone z gniazdek gruszki kroję na ćwiartki lub nawet w ósemki.

Podsmażam na rozgrzanej oliwie polędwiczki ok. 2 minuty z każdej strony, zdejmuję mięso z patelni. Na tym samym tłuszczu podsmażam cebulę, tak aby lekko zmiękła. To samo robię z gruszkami i do nich dodaję miód (smażę ok. 4-5 minut).

Do gruszek dokładam mięso i cebulę oraz rozrzucam na wierzch kawałki sera camembert i listki świeżego rozmarynu.

Przykrywam przykrywką i duszę na średnim ogniu ok. 7 minut aż ser się rozpuści a wszystkie składniki dobrze zagrzeją. Można również wstawić całość do rozgrzanego do 200oC piekarnika na 5-6 minut.

polędwiczki z gruszkami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *