Polędwiczka z oscypkiem i pomidorkami

W mojej kuchni zapachniało wczoraj góralską karczmą. Aromat sera wędzonego unosił się od wejścia. Ah… jak ja tęsknię za naszymi górami. Może niebawem się wybiorę, a tymczasem prościutki i błyskawiczny obiadek.

polędwiczka z oscypkiem i pomidorkami

Polędwiczka z oscypkiem i pomidorkami

składniki:

  • 1 polędwiczka
  • 1 ser góralski duży
  • 8-10 pomidorków koktajlowych
  • świeży i suszony tymianek
  • ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

przygotowanie:

Polędwiczkę kroję w plastry o grubości ok. 2cm, rozbijam pięścią, oprószam solą i pieprzem, podsmażam na patelni po 1 minucie z każdej strony.

Pomidorki kroję na pół, ser kroję w plasterki.

Polędwiczki układam w naczyniu żaroodpornym, na każdy kotlecik kładę plaster sera.

Pomidorki mieszam z wyciśniętym czosnkiem, suszonym tymiankiem, solą, pieprzem i oliwą, wrzucam do naczynia. Na wierzch układam kilka gałązek świeżego tymianku.

Zapiekam przed 12-14 minut w piekarniku rozgrzanym do 200oC.

polędwiczka z oscypkiem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *