Polędwiczka z duszonymi warzywami

Macie już dość nudnych kotletów schabowych lub z piersi kurczaka? Może warto skorzystać z tego przepisu i zjeść coś pysznego i wyjątkowego.  Jestem pewna, że Wam zasmakuje polędwiczka faszerowana duszoną cukinią i papryką z dodatkiem musztardy. Smacznego!

polędwiczka z duszonymi warzywami

Polędwiczka z duszonymi warzywami

składniki na 3-4 osoby:

  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • 1 cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 łyżka oregano
  • 1 łyżka oliwy
  • sól, pieprz

przygotowanie:

Polędwiczkę myję, obieram z błonek i nacinam wzdłuż (przez środek). Rozkładam polędwiczkę, rozbijam tłuczkiem przez torebkę foliową aby nie naruszyć struktury mięsa. Z obu stron oprószam solą i pieprzem.

Z papryki usuwam pestki i ogonek, z cukinii odcinam końcówkę, oba warzywa kroję w drobniutką kostkę.

Na patelni rozgrzewam oliwę, wrzucam warzywa, oregano i duszę pod przykryciem na średnim ogniu ok. 15 minut. Na koniec odparowuję wodę, dodaję musztardę, doprawiam solą i pieprzem. Wystudzone warzywa układam na całości rozbitej polędwiczki. Zawijam całość w roladę i wiążę nitką, aby utrzymać kształt rolady. Zawijam szczelnie w folię aluminiową.

Wstawiam całość do rozgrzanego do 200oC piekarnika na 30 minut.

Po upieczeniu odstawiam polędwiczkę na 5-6 minut, nie rozwijając jej z folii. Dopiero potem kroję w plastry. Dzięki temu mięso będzie soczyste.

Proponuję podać z ryżem.
Olimpijskie gotowanie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *