Podpłomyki z rozmarynem

Podpłomyk – bardzo proste danie, w każdym kraju występuje jakaś jego odmiana. Podstawowy przepis to mąka, woda i odrobina soli. Ja w swojej wersji urozmaiciłam je co nieco – o oliwę z oliwek i przyprawy. Jak dla mnie rewelacja! Spróbujcie sami czy poczujecie się jak w słonecznej Toskanii.

podpłomyki z rozmarynem

Podpłomyki z rozmarynem, grubą solą i mozzarellą

składniki:

  • 0,5 kg mąki
  • oliwa z oliwek
  • szczypta soli
  • woda
  • 3 łyżki soli morskiej
  • 3 gałązki rozmarynu
  • mozzarella sucha

podpłomyki z rozmarynem

przygotowanie:

Wyrabiam ciasto z mąki, soli i 2 łyżek oliwy. Stopniowo dodaję wodę w zależności od potrzeby, ugniatam. Gdy ciasto będzie gładkie i elastyczne zawijam w folię i czekam ok. pół godziny.

W tym czasie w moździerzu ucieram 3 łyżki soli morskiej z posiekanymi listkami świeżego rozmarynu.

W trakcie należy nagrzać piekarnik na 220o C. Włożyć kamień do pieczenia.

Ciasto dzielę na dowolnej wielkości kawałki, rozwałkowuję podsypując odrobiną mąki. W każdy kawałek wsmarowuję silikonowym pędzelkiem oliwę z oliwek, z obu stron. Posypuję solą z rozmarynem i układam kawałki mozzarelli. Wrzucam na gorący kamień do piekarnika, czekam dosłownie 2-3 minuty aż podpłomyki zaczną się zarumieniać. Aby podpłomyki dobrze i szybko się upiekły piekarnik i kamień muszą być mocno nagrzane.

Podpłomyki można komponować wg uznania np. z oliwkami, pomidorami itd.

Polecam podawać z oliwą smakową np. czosnkową lub rozmarynową.

Share this...
Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on Twitter

No Comments

Leave a Comment