Placuszki dyniowe

Jeszcze jesień, dynie i jabłka świecą na straganach. Dynia jest wyjątkowo wdzięcznym składnikiem do potraw – może grać pierwsze skrzypce w daniu lub też być dyskretnym dodatkiem. Moim placuszkom nadaje złocisty kolor, wilgotność i pyszny smak. Jabłka uzupełniają placki o odrobinę kwasowości, a przyprawy korzenne zbliżają do Świąt. Na wierzchu warstwa cukru pudru to jak pierzynka ze świeżego śniegu. Przypomnijcie sobie przepisy na dyniowe ciasteczka z otrębami oraz dyniową latte. Smacznego!

placuszki dyniowe

Placuszki dyniowe z jabłkiem

składniki na 2-3 osoby:

  • ok. 200 g mąki
  • 120 ml mleka
  • 4 łyżki puree z dyni*
  • 1 jabłko
  • 1 jajko
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej
  • olej do smażenia
*Puree dyniowe – dynię przekrojoną na pół (wydrążam pestki) piekę przez godzinę w 200oC. Upieczony miąższ miksuję na gładkie puree, przechowuję w lodówce w zamkniętym słoiku przez kilka dni.

przygotowanie:

Jajko ucieram z cukrem na puszystą masę. Dodaję mleko i puree z dyni, mieszam.

Mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę korzenna zalewam masą jajeczną. Mieszam trzepaczką do uzyskania jednolitej gęstej masy (w razie potrzeby dodać więcej mąki, bo to zależy  od wilgotności puree z dyni). Jabłko obieram, usuwam gniazda nasienne, ścieram na tarce na małych oczkach i dodaję do ciasta. Jeśli ciasto będzie zbyt lejące dodaję ponownie mąki.

Olej rozgrzewam na patelni. Łyżką nakładam placuszki, smażę na średnim ogniu przez 1-2 minuty z każdej strony.

Podaję z cukrem pudrem, polewą toffi lub dżemami.

placuszki dyniowe

Share this...
Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on Twitter

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *