Placki z cukinii i marchewki

Doskonałe lekkostrawne placuszki dla dzieci. Zamiast tradycyjnych placków ziemniaczanych polecam każdemu rodzicowi niejadków. Można tu przemycić kilka zdrowych składników. Cukinia bogata w żelazo, potas i witaminy C, B1, K. Marchewka to przede wszystkim źródło karotenoidów (pomarańczowego barwnika i przeciwutleniaczy). Zatem namawiam również i dorosłych do spróbowania, bo są pyszne.

Placki z cukinii i marchewki

składniki na ok 20 sztuk:

  • 1 cukinia
  • 2 marchewki
  • 3 łyżki mąki pełnoziarnistej
  • 3-4 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 2 jajka
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • olej kokosowy do smażenia (opcjonalnie)

przygotowanie:

Cukinię i marchewki ścieram na grubych oczkach. Odciskam nadmiar wody. Dodaję jajko, sól, pieprz, mąkę i koperek. Mieszam wszystko dokładnie. Masa musi być w miarę sucha. Odstawiam na 20 minut. Teraz masa jest już bardzo kleista.
Rozgrzewam patelnię, nakładam łyżką porcje, smażę po 2 minuty z każdej strony.

ZapiszZapisz

Share this...
Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on Twitter

2 komentarze

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *