Pizza z chorizo i rukolą

Zapraszam serdecznie na smaczną pizzę z chorizo i rukolą oraz na pizzę góralską. Dla każdego coś dobrego!

pizza z chorizo i rukolą

Pizza z chorizo i rukolą

składniki na 4 porcje:

ciasto:

  • 250g mąki pszennej typ 500
  • 250g mąki pszennej typ 450
  • 10g świeżych drożdży
  • 3 łyżki oliwy
  • ½ łyżeczki cukru
  • łyżeczka soli
  • ok. 250 ml ciepłej wody

dodatki:

  • sos pomidorowy
  • 150g chorizo w cienkich plastrach
  • 20 pomidorków cherry
  • 120g mozzarelli żółtej
  • świeża rukola

przygotowanie:

Drożdże rozpuszczam w całej wodzie, dodaję 4 łyżki mąki, cukier i dokładnie mieszam. Odstawiam na 20 minut do wyrośnięcia.

Mąkę wyrabiam z rozczynem drożdżowym, następnie dodaję oliwę. Gdy ciasto będzie dobrze wyrobione dodaję sól i wyrabiam ponownie przez chwilę.

Ciasto wkładam do miski, przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na min. 2 godziny.

Pomidorki kroję na pół, mozzarellę ścieram na tarce.

Po tym czasie wyrabiam ciasto przez chwilę, dzielę je na 4 części. Ciasto formuję palcami (lub rozwałkowuję) do ok. 25cm średnicy. Brzegi ciasta pozostawiam odrobinę grubsze.

Piekarnik wraz z kamieniem do pizzy (lub z blachą) nagrzewam do 240-250oC.

Ciasto smaruję sosem pomidorowym i wykładam dodatki (pomidorki, ser i chorizo).

Piekę ok. 8minut (w przypadku pieczenia na blasze czas pieczenia będzie dłuższy – ok. 15 minut).

Na upieczoną pizzę wykładam świeżą rukolę.

pizza z chorizo i rukolą

Share this...
Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on Twitter

1 Comment

  • ladylaura. 6 stycznia 2014 at 12:24

    Pycha ,u mnie często gości pizza na stole ,pozdrawiam.

    Reply

Leave a Comment