Pizza z cebulą i kozim serem

Bardzo nietypowe dodatki do pizzy, ale uważam, że ciekawe i warte uwagi. Ja uwielbiam próbować nowe smaki, dlatego też zdecydowałam się na ten przepis. Zdecydujcie sami czy posmakuje wam takie połączenie – pizza z miodową cebulą i kozim serem.

pizza z cebulą i kozim serem

Pizza z cebulą i kozim serem

składniki na 2 pizze o średnicy ok. 25cm. :

  • 2 porcje ciasta na pizzę
  • 1 cebula
  • baton koziego sera
  • 1 łyżka miodu
  • 50 ml kremówki
  • 1 łyżeczka oregano
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

przygotowanie:

Cebulę kroję w piórka, smażę na oliwie kilka chwil, podlewam wodą i duszę ok. 4 minut. Dodaję łyżkę miodu, solę i pieprzę. Duszę jeszcze 2-3 minuty, studzę.

Przygotowane porcje ciasta smaruję kremówką i posypuję oregano. Na to wykładam duszoną cebulę i pokrojony w plastry ser kozi.

Piekę na rozgrzanym kamieniu ok. 8 minut w 240oC.

pizza z cebulą i kozim serem

Share this...
Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on Twitter

1 Comment

  • Bee 30 lipca 2013 at 11:48

    Mmm.. kozi ser- jeden z moich ulubionych, uwielbiam ten intensywny posmak. Taka pizza musi smakować obłędnie!

    Reply

Leave a Comment