Pizza góralska

Początek roku zaczynam pyszną domową duo – z jednej strony pizza góralska z oscypkiem, żurawiną i cebulą z drugiej pizza z chorizo i rukolą.

pizza góralska

Pizza góralska

składniki na 4 porcje o średnicy 25cm:

ciasto:

  • 250g mąki pszennej typ 500
  • 250g mąki pszennej typ 450
  • 10g świeżych drożdży
  • 3 łyżki oliwy
  • ½ łyżeczki cukru
  • łyżeczka soli
  • ok. 250 ml ciepłej wody

dodatki:

  • ok. 12 plastrów okrągłego oscypka
  • 12 plastrów boczku surowego wędzonego
  • ½ słoiczka żurawiny do mięsa
  • 200g mozzarelli wędzonej
  • cebula

przygotowanie:

Drożdże rozpuszczam w całej wodzie, dodaję 4 łyżki mąki, cukier i dokładnie mieszam. Odstawiam na 20 minut do wyrośnięcia.

Mąkę wyrabiam z rozczynem drożdżowym, następnie dodaję oliwę. Gdy ciasto będzie dobrze wyrobione dodaję sól i wyrabiam ponownie przez chwilę.

Ciasto wkładam do miski, przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na min. 2 godziny.

Oscypka kroję w plastry, mozzarellę w kostkę, cebulę obieram i kroję w cieniutkie piórka.

Po tym czasie wyrabiam ciasto przez chwilę, dzielę je na 4 części. Ciasto formuję palcami (lub rozwałkowuję) do ok. 25cm średnicy. Brzegi ciasta pozostawiam odrobinę grubsze.

Piekarnik wraz z kamieniem do pizzy (lub z blachą) nagrzewam do 240-250oC.

Ciasto smaruję żurawiną i wykładam dodatki (boczek, cebula, oscypek i mozzarella).

Piekę ok. 8minut (w przypadku pieczenia na blasze czas pieczenia będzie dłuższy – ok. 15 minut).

pizza góralska

2 thoughts on “Pizza góralska

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *