Pijany keks czekoladowy

Uwaga! Dozwolone od lat 18! Ciasto, któremu nie można się oprzeć. Znika błyskawicznie, bo jest odpowiednio słodkie, alkoholowe, czekoladowe i z dużą ilością owoców. Trafiłam na kilka różnych przepisów poszukując świątecznych inspiracji. Nie byłabym sobą gdybym nie stworzyła z kilku receptur swojej własnej. Pijany keks czekoladowy świetnie się sprawdzi na wigilijnym stole.

pijany keks czekoladowy

Pijany keks czekoladowy

składniki:

  • 150g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka w temp. pokojowej
  • 100g miękkiego masła
  • 100ml śliwowicy
  • 100g czekolady gorzkiej
  • skórka z 1 pomarańczy
  • sok z 1 pomarańczy
  • 5 łyżek miodu
  • 2 łyżki melasy
  • 1 przyprawy korzennej
  • 10 śliwek suszonych
  • 10 suszonych moreli
  • garść suszonej żurawiny
  • garść rodzynek

przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewam do 160oC .

Do garnka wrzucam masło, czekoladę gorzką, skórkę i sok z pomarańczy, miód, melasę, przyprawę korzenną, posiekane śliwki i morele, żurawinę, rodzynki oraz wlewam śliwowicę. Podgrzewam, mieszam często i gotuję przez 10 minut. Masę odstawiam do przestudzenia.

Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia.

Do wystudzonej masy czekoladowej dodaję rozmącone jajka, mieszam dokładnie i wlewam całość stopniowo do mąki. Mieszam łopatką do uzyskania jednolitego ciasta.

Ciasto przelewam  do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 24×11 cm.

Wstawiam ciasto do piekarnika i piekę „góra dół” 90-100 minut (patyczek będzie lekko wilgotny od owoców).

pijany keks czekoladowy pijany keks czekoladowy

Share this...
Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on Twitter

7 komentarzy

  • Mika z FoodCookLove 27 listopada 2014 at 09:54

    Świetny pomysł z dodaniem śliwowicy:)

    Reply
    • shabbyeat 27 listopada 2014 at 13:07

      przy gotowaniu składników może się zakręcić w głowie… hmmm… ale ten zapach i smak… niezapomniany 🙂

      Reply
  • wedelka 27 listopada 2014 at 11:14

    Wygląda bosko 🙂 Wilgotne, takie jak lubię najbardziej 🙂

    Reply
    • shabbyeat 27 listopada 2014 at 13:08

      bardzo wilgotne, pełne owoców, może leżeć spokojnie ładnych kilka dni i nie traci świeżości 🙂

      Reply
  • Milka 11 października 2015 at 16:41

    Witaj, zamierzam zrobić to ciasto i mam jedno pytanie, czym zastąpić melasę? Cukrem? Jeśli tak to ile? Pozdrawiam
    http://przestrzenkobiety.pl/

    Reply
    • shabbyeat 11 października 2015 at 19:29

      Hej,

      melasę możesz zastąpić miodem lub dodać 1 czubatą łyżkę cukru trzcinowego.

      🙂

      Reply
      • Milka 13 października 2015 at 20:39

        Dziękuję bardzo za odpowiedź 🙂

        Reply

Leave a Comment