Piersi kacze z karmelizowanymi owocami

Kaczka doskonale komponuje się ze słodkimi smakami, owocami, miodem i korzennymi przyprawami. Jest  niecodzienna, dlatego też nie mogłam jej pominąć w świątecznym menu. Podam ją w pierwszy Dzień Świąt swoim najbliższym. Będzie wspaniały uroczysty obiad.

piersi kacze z karmelizowanymi owocami

Piersi kacze z karmelizowanymi owocami

składniki:

  • 2 piersi z kaczki
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • ½  łyżeczki mielonego imbiru
  • 2 łyżki oleju Kujawskiego
  • sól, pieprz

karmelizowane owoce:

  • 1 jabłko, 1 gruszka i 1 pomarańcza
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka oleju Kujawskiego
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki kardamonu
  • ziele angielskie
  • 2 łyżki soku z cytryny

przygotowanie:

Piersi z kaczki myję, osuszam, nacinam skórkę w kratkę. Składniki marynaty mieszam i nacieram piersi ze wszystkich stron. Odstawiam do lodówki na 3 godziny.

Na zimną patelnię układam piersi skórką do dołu. Smażę na małym ogniu przez 10 minut. Przekładam na drugą stronę i smażę ok. 6 minut.

Piersi wstawiam do nagrzanego piekarnika na 200oC na ok. 10 minut.

W tym czasie owoce kroję w plastry. Miód z olejem rozgrzewam na patelni, dodaję wszystkie przyprawy i sok z cytryny, dodaję owoce. Smażę na małym ogniu przez 2-3 minuty z każdej strony.

Piersi kroję w plastry i układam na karmelizowanych owocach.

piersi kacze z karmelizowanymi owocami piersi kacze z karmelizowanymi owocami

Przepis na piersi kacze z karmelizowanymi owocami i inne bożonarodzeniowe przepisy, znajdziecie również w świątecznym e-booku serwisu zpierwszegotloczenia.pl (ZT Kuszwica) i fooder.pl. Czeka tam na Was jeszcze ponad 100 przepisów z dotychczasowych bożonarodzeniowych e-booków. Zapraszam!

Korzenne przysmaki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *