Pierś z kurczaka z duszonym porem

Dania z porem rzadko bywają na moim stole. Pora zawsze traktowałam jako składnik do rosołu, ale nie jako danie. Trzeba to zmienić! Duszony por smakuje wyśmienicie.

pierś z kurczaka z duszonym porem

Pierś z kurczaka z duszonym porem na puree ziemniaczanym

składniki na 2 porcje:

  • 1 pojedyncza pierś
  •  1 średni por
  • 4 średnie ziemniaki
  • 3 łyżki masła
  • 100 ml śmietanki kremówki (+30 ml do puree)
  • tymianek suszony
  • sól i pieprz

przygotowanie:

Pora dokładnie myję, kroję wzdłuż na pół a potem w półkrążki o grubości 2-3mm. Pierś kroję na 2 cieńsze filety, solę i posypuję tymiankiem. Ziemniaki obieram, kroję w kostkę i gotuję w osolonej wodzie.

Na patelni rozgrzewam 1 łyżkę masła, wrzucam pokrojonego pora, smażę cały czas mieszając, aby się nie zarumienił. Dolewam śmietankę, doprawiam solą, pieprzem i tymiankiem. Duszę pod przykryciem ok. 8 minut, aż powstanie kremowa konsystencja.

Filety z kurczaka smażę na patelni grillowej po ok. 4 minuty z każdej strony.

Ziemniaki odlewam, przeciskam przez praskę. Mieszam z 2 łyżkami masła i śmietanką.

Na talerzu układam puree ziemniaczane, pierś z kurczaka i polewam duszonym porem. Smacznego!

One thought on “Pierś z kurczaka z duszonym porem

  1. Pyszny przepis…właśnie go przetestowałam jako wtorkowy obiad i wyszło wyśmienicie!!! Myślałam, ze starczy mi na 2 dni, a tu wszystko zniknęło z patelni 🙂 Łatwo, szybko i przyjemnie.. Mniammm…

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *