Pierś z kurczaka z duszonym porem

Mięso 1 comment

Dania z porem rzadko bywają na moim stole. Pora zawsze traktowałam jako składnik do rosołu, ale nie jako danie. Trzeba to zmienić! Duszony por smakuje wyśmienicie.

pierś z kurczaka z duszonym porem

Pierś z kurczaka z duszonym porem na puree ziemniaczanym

składniki na 2 porcje:

  • 1 pojedyncza pierś
  •  1 średni por
  • 4 średnie ziemniaki
  • 3 łyżki masła
  • 100 ml śmietanki kremówki (+30 ml do puree)
  • tymianek suszony
  • sól i pieprz

przygotowanie:

Pora dokładnie myję, kroję wzdłuż na pół a potem w półkrążki o grubości 2-3mm. Pierś kroję na 2 cieńsze filety, solę i posypuję tymiankiem. Ziemniaki obieram, kroję w kostkę i gotuję w osolonej wodzie.

Na patelni rozgrzewam 1 łyżkę masła, wrzucam pokrojonego pora, smażę cały czas mieszając, aby się nie zarumienił. Dolewam śmietankę, doprawiam solą, pieprzem i tymiankiem. Duszę pod przykryciem ok. 8 minut, aż powstanie kremowa konsystencja.

Filety z kurczaka smażę na patelni grillowej po ok. 4 minuty z każdej strony.

Ziemniaki odlewam, przeciskam przez praskę. Mieszam z 2 łyżkami masła i śmietanką.

Na talerzu układam puree ziemniaczane, pierś z kurczaka i polewam duszonym porem. Smacznego!

Share this...
Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on Twitter

One Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *