Pierś z kurczaka z woka z paprykami

Ostatnio sporadycznie korzystam z woka, a kiedyś to było naczynie pierwszej potrzeby. Uwielbiam przygotowywać posiłki właśnie na woku – łatwo i szybko – więc muszę do tego powrócić. Dziś wyjątkowo prosty przepis na orientalnego kurczaka z paprykami w trzech kolorach.

pierś z kurczaka z woka z paprykami

Pierś z kurczaka z woka z paprykami

składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 3 papryki (1 x czerwona, 1 x żółta, 1 x zielona)
  • szczypior z dymki
  • 1 łyżka sezamu
  • sok z 1 limonki
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

przygotowanie:

Kurczaka i papryki kroję w kostkę. Szczypior kroję na 3-4 kawałki.
Na woku rozgrzewam olej rzepakowy i wrzucam kurczaka. Smażę kilka minut aby lekko się przyrumienił. Zdejmuję kurczaka z woka.

Do woka wrzucam pokrojone papryki, zalewam sosem sojowym, sokiem z limonki i miodem. Duszę 7 minut, mieszam kilka razy.

Na ostatnie 2-3 minuty dorzucam szczypior z dymki, posypuję sezamem i dokładam mięso. Smażę chwilę i podaję.

Kurczaka można podać z ryżem lub makaronem chińskim.

pierś z kurczaka z woka z paprykami

Share this...
Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on Twitter

4 komentarze

  • Cycu 21 lipca 2013 at 21:01

    Hej,

    A jak nie mam woka, to czy mogę zrobić to danie na zwykłej patelni?:)
    Pzdr

    Reply
    • shabbyeat 21 lipca 2013 at 21:32

      Jak najbardziej, na woku robi się to trochę szybciej, ale na zwykłej patelni też wyjdzie.

      Reply
  • Dorota 15 marca 2014 at 13:45

    Dzięki za ten przepis. Bardzo prosty i bardzo smaczny, a na dodatek dzięki trzem kolorom papryki bardzo efektownie wygląda na talerzu. Idealny nie tylko na szybki obiad, ale i na przyjęcie niespodziewanych gości.

    Reply
    • shabbyeat 15 marca 2014 at 21:10

      to prawda, danie jest pełne kolorów i bardzo smaczne 🙂

      Reply

Leave a Comment