Pierś z kurczaka z szynką serrano

Jedno z najpopularniejszych mięs w Polsce – drób, a w szczególności piersi z kurczaka. Jemy je pod każdą postacią – jako schabowe i w różnych sosach. Ja dziś proponuję bardziej wykwintną wersję “zwykłej” piersi z kurczaka (podpatrzone na Kwestii Smaku).

Pierś z kurczaka z szynką serrano

Pierś z kurczaka z szynką serrano

składniki:

  • 1 podwójna pierś
  • 4 plastry szynki serrano
  • 2 ząbki czosnku
  • 8 pomidorków cherry
  • 2 łyżki oregano
  • 2 łyżki bazylii
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • kilka listków świeżej bazylii
  • łyżka masła
  • łyżka oliwy
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

Pierś z kurczaka z szynką serrano

przygotowanie:

Nagrzać piekarnik na 200oC.

Opłukaną i oczyszczoną z błon pierś kroję na 2 części przez środek, każdą część kroję wzdłuż na 2 cieńsze filety.

Oliwę, przyprawy (suche) i starty czosnek mieszam, nacieram tym każdy kawałek kurczaka. Układam w żaroodpornym naczyniu. Masło kroję na małe kawałeczki i rozkładam na mięso. Pomidorki kroję na pół,  układam w wolne miejsca środkiem do góry. Piersi przykrywam kawałkami szynki.

Piekę 25 minut. Po wyjęciu posypuję świeżą bazylią i pietruszką.

Pierś z kurczaka z szynką serrano

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *