Pierś z kurczaka w sezamie

Z kurczakiem można zrobić wszystko, podać na słodko, słono, pieczony, smażony, z makaronem, ryżem, ziemniakami lub w sosach, w cieście i wielu innych kombinacjach. Ta propozycja ucieszy smakoszy kuchni orientalnej.  Proste rozwiązanie a efekt wspaniały.

Pierś z kurczaka w sezamie

Pierś z kurczaka w sezamie

składniki:

  • pierś z kurczaka
  • 3 łyżki białego sezamu
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • olej

marynata:

  • 50 ml białego wina
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta chili

przygotowanie:

Pierś kroję na podłużne kawałki o długości ok. 6-7 cm, wszystkie składniki marynaty łączę ze sobą i dokładam do niej mięso. Odstawiam do lodówki na co najmniej 3 godziny.

Po tym czasie rozbijam jajko na jedną miseczkę, a na drugą wsypuję sezam i bułkę tartą. Obtaczam kawałki kurczaka w roztrzepanym jajku a potem w bułce z sezamem. Smażę na oleju po 3-4 minuty z każdej strony.

Podaję z ryżem i miodową marchewką.

 Pierś z kurczaka w sezamie

Share this...
Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on Twitter

No Comments

Leave a Comment