Pierogi z truskawkami

W końcu udało się znaleźć moment na ulepienie pierogów… i w dodatku z truskawkami! Jednym słowem: wyśmienite!

pierogi z truskawkami

Pierogi z truskawkami

składniki na ok. 40 szt.:

ciasto:

  • 300g mąki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki roztopionego ciepłego masła
  • ok. 100 ml ciepłej wody
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru

 

farsz:

  • 450g truskawek
  • 1 łyżka cukru

przygotowanie:

Ciasto wyrabiam ze wszystkich składników. Zawijam w folię i odkładam na 15 minut.

Truskawki myję, osuszam i wycinam szypułkę. Kroję każdą truskawkę na 6-8 części. Wrzucam do miski i zasypuję cukrem. Mieszam.

Ciasto rozwałkowuję, wycinam szklanką kółeczka, nakładam łyżką kilka kawałków truskawki i zawijam. Brzegi zagniatam wg uznania (palcami, widelcem, warkoczyk). Jeśli brzegi pieroga nie lepią się szczelnie wystarczy przed zlepieniem posmarować lekko wodą.

Pierogi wrzucam do wrzącej, osolonej wody, gotuję ok. 4 minut po wypłynięciu.

Podaję z kawałkami truskawek i gęstą śmietaną z cukrem.

pierogi z truskawkami pierogi z truskawkami

ZapiszZapisz

Share this...
Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on Twitter

3 komentarze

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *