Pierogi z soczewicą

Zaczynam moją przygodę z soczewicą. Na pierwszy ogień idą pierogi, ze względu na to, że uwielbiam je pod każdą postacią. Warto spróbować nowego smaku.

Pierogi z soczewicą

 Pierogi z soczewicą

składniki na ok. 40 szt.:

ciasto:

  • 300g mąki
  • 1 jajko
  • 150 ml ciepłej wody
  • szczypta soli

farsz:

  •  100g czerwonej soczewicy
  • 2 średnie ziemniaki
  • 1 mała cebula
  • garść natki pietruszki
  • łyżeczka tymianku
  • łyżka masła
  • 400 ml wody
  • sól
  • pieprz

przygotowanie:

Soczewicę moczę w 400 ml zimnej wody przez ok. 20 minut, potem gotuję aż zmięknie. Ziemniaki gotuję, aż będą miękkie. Cebulę kroję w kostkę i smażę na małej ilości masła, aby nie zbrązowiała. Natkę pietruszki drobno siekam.

Ciasto zagniatam ręcznie lub w robocie. Zawijam w folię i odkładam na 15 minut.

Ostudzone ziemniaki zgniatam, dodaję usmażoną cebulkę i odsączoną soczewicę. Mieszam wszystko razem z przyprawami.

Ciasto rozwałkowuję, wycinam szklanką kółeczka, nakładam łyżką farsz i zawijam. Brzegi zagniatam wg uznania (palcami, widelcem, warkoczyk). Jeśli brzegi pieroga nie lepią się szczelnie wystarczy przez zlepieniem posmarować lekko wodą.

W garnku zagotowuję osoloną wodę, wrzucam pierogi, gotuję ok. 5 minut. Następnego dnia podsmażyłam pierogi na patelni.

Podałam z masłem rozmarynowym – na patelni rozpuszczam masło, wrzucam kilka listków świeżego rozmarynu, polewam pierogi.

Pierogi z soczewicą

Share this...
Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on Twitter

No Comments

Leave a Comment