Pierogi z łososiem i koperkiem

Wspaniałe i wyjątkowe pierogi z łososiem. Moich domowników zaskoczyły, bo pierogów z rybą jeszcze nie jedli. A co powiedzą u Was w domu? Na pewno będą wszystkim smakowały!

pierogi z łososiem

Pierogi z łososiem i koperkiem

składniki na ok. 40 szt.:

ciasto:

  • 350g mąki
  • 1 jajko
  • 150 ml ciepłej wody
  • szczypta soli

farsz:

  • 650g surowego łososia
  • 2 dymki
  • 2 łyżki siekanego koperku
  • 2 łyżki mascarpone
  • łyżka masła
  • 2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz

dodatki:

  • masło
  • 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii / 2 łyżki posiekanego świeżego rozmarynu

pierogi z łososiem

przygotowanie:

Wszystkie składniki ciasta wyrabiam hakiem w robocie kuchennym (lub zagniatam ręcznie). Ciasto zwijam w folię i odkładam na pół godziny, żeby „odpoczęło”.

Łososia piekę w folii przez 15 minut w 200oC lub gotuję przez 10 minut w wodzie. Gotowego łososia rozdrabniam widelcem i wrzucam do miski.

Dymki siekam drobno, smażę na łyżce masła. Gdy cebula zacznie brązowieć, zmniejszam ogień i dokładam mascarpone. Mieszam do momentu, aż mascarpone się rozpuści.

Do miski z łososiem wrzucam cebulę, posiekany koperek, gałkę, sól i pieprz, mieszam.

Ciasto rozwałkowuję partiami (cały czas pozostałą część trzymam w folii). Szklanką wykrawam kółka, układam łyżeczkę farszu na środek, zlepiam brzegi.
Pierogi wrzucam na osolony wrzątek, gotuję 3-4 minuty po wypłynięciu.

Podaję z masłem bazyliowym/rozmarynowym – rozpuszczam masło, wrzucam zioła, czekam kilka minut, aż masło nabierze smaku ziół i polewam pierogi.

pierogi z łososiem

Share this...
Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on Twitter

No Comments

Leave a Comment